Започват честванията на 170-годишнина от рождението на Христо Ботев

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще участва на 5 януари 2018 г. от 17:00 ч. в тържественото честване на 170-ата годишнина от рождението на Христо Ботев в Калофер. Отбелязването на годишнината е под почетния патронаж на председателя на парламента.

Председателят на Народното събрание ще приеме строя и ще поздрави почетния караул от представителни части на 61-ва стрямска механизирана бригада на площад „Христо Ботев”. Цвета Караянчева ще поднесе цветя пред паметника на майката на поета Иванка Ботева и пред бюст-паметника на Христо Ботев в Националния музей „Христо Ботев”.

В 18.00 часа председателят на Народното събрание ще произнесе слово на тържествено събрание по случай 170 години от рождението на Христо Ботев в Народно читалище „Христо Ботев 1869“. На него ще присъстват кметът на Карлово Емил Кабаиванов, председателят на Общинския съвет  на Карлово Теодор Шойлеков, кметът на Калофер Румен Стоянов и Началникът на гарнизона бригаден генерал Пламен Йорданов.

170 години от рождението на Христо Ботев в София

Столична община, Регионален исторически музей – София и Сдружение „Народно дело“ организират специално събитие, посветено на Христо Ботев, в навечерието на 170-ата годишнина от рождението на поета.

Честването ще се състои в Регионален исторически музей – София (пл. "Бански" № 1) на 5 януари 2018 г. (петък) от 12:00 ч.

Събитието включва валидиране на пощенска карта, откриване на пощенско-филателна изложба и на мраморен бюст на поета.

Христо Ботьов Петков, известен като Христо Ботев, (роден на 6 януари 1848 г. в Калофер, загинал на 1 юни 1876 г.) е български национален герой, революционер, поет и публицист.

Като национален революционер Ботев се явява продължител на делото на Георги Раковски и Васил Левски. Единственото радикално средство за разрешаване на националния въпрос той вижда само в революцията. Ботев ратува и за балканска федерация като средство, което би съдействало за разрешаване на националния въпрос на Балканите.

Интернационалист по убеждения, Ботев защитава правото на българския народ за самоосъзнаване и самоуправление, обявява се за радикалната революционна борба за сметка на „просветителната“ идеология, против експлоатацията на по-слабите в социално отношение от страна на по-силните. Познава лично редица руски революционери от неговото време, чете Хърбърт Спенсър, Чарлз Дарвин, Карл Маркс, Михаил Бакунин и други.

Коментари

Още новини